Ekskursija į UAB “Laugena” kepyklą

,,Nykštukų“ ir ,,Obuoliukų“ grupių vaikų

edukacinė ekskursija į UAB,,Laugena“ šeimos kepyklą

 

DUONA- sveikiausias maisto produktas ir neįkainojamas žmogaus turtas.

DUONĄ valgome visi kasdien, tačiau retai kada pagalvojame, kokį kelią ji nueina, kol pasiekia mūsų stalą. Vaikai sako: ,,Galima nueiti į parduotuvę ir nusipirkti duonos‘‘. Ne, ne visada buvo taip paprasta nusipirkti. Reikėjo didelius darbus nudirbti, kad duona ant stalo atkeliautų. O ir tuos darbus nudirbus ne visada duonos ilgam užtekdavo. Todėl verta išmokyti gerbti duoną, ją tausoti. Ir dabar duoną užauginti ne taip paprasta, nors žmogui ir padeda mašinos, daug laiko ir darbų atlikti reikia.

Pagrindinis ekskursijos tikslas: supažindinti su duonos-pyragų, konditerinių gaminių gamybos procesu, kepėjų profesija.

Atėjus į kepyklos kiemą dar kartą prisiminėme atsargaus elgesio taisykles ir mus maloniai pasitiko kepyklos savininkė Genovaitė Laurynienė. Pirmiausia pasiūlė pažiūrėti, kaip kepami šakočiai. Vaikai atidžiai stebėjo kepėjų veiksmus, klausėsi pasakojimo, kaip kepami šakočiai. Išgirdo naują žodį ,,volas“ ir pamatė patį daiktą ant kurio kepamas šakotis. Vaikai domėjosi, iš ko padaryta tešla, kodėl sukasi šakotis, ragavo šakočio ragelių.

Toliau buvome pakviesti į duonos rauginimo ir formavimo cechą. Turėjome galimybę pamatyti kokiuose kubiluose rauginama duona, koks aparatas maišo tešlą, ragavome raugo, tiesa, ne visi panoro ragauti, nes jo spalva neatrodė viliojančiai, kaip formuojami kepaliukai. Žvalgėmės į lentynas, kuriose sudėtos formos- skardelės duonai kepti ir kildinama duona. Apžiūrėjome maišus, kuriuose buvo supilti kvietiniai ir ruginiai miltai. Šeimininkė papasakojo ir parodė, kad į duoną dedama saulėgražų, kmynų, kukurūzų sėklų, įvairių džiovintų vaisių.

Kepamos duonos kvapas atviliojo prie kepimo krosnių, kurios tiesiog siekė lubas ir vaikams paliko didelį įspūdį. Jie pamatė, kaip keičiasi kepamos duonos spalva ir forma, pajuto krosnių karštį, prisiminėme mįslę ,,Be ko neiškepsi duonos?“(be plutos).

Galiausiai aplankėme produkcijos paruošimo realizacijai kambarį. Čia darbavosi pakuotojas, kuris vaikams pademonstravo gaminių supakavimą maistine plėvele, etikečių klijavimą ir sudėjimą į lentynas, išvežiojimo dėžes.

Ekskursijos pabaigoje padėkojome kepyklos savininkei už priėmimą ir, kad vaikučiai jaustųsi prisidėję prie duonos kepimo, padovanojome medinį šaukštą, įvairių sėklų rinkinuką. Na o mus šeimininkė išlydėjo su šilta šypsena ir pilnais krepšeliais šviežutėlių riestainių, kūčiukų, sausainių, įvairių rūšių duonos, pyragų, šakočiu.

 

Vyresnioji auklėtoja Regina Čiumielienė